VijestiNK Rudeš uz Palčiće

15. studenoga 2023.
https://nk-rudes.hr/inc/uploads/2023/11/WhatsApp-Image-2023-11-16-at-12.06.58-1280x854.jpeg

U petak 17. studenog obilježava se Svjetski dan prijevremeno rođene djece, malenih boraca koji su se ‘požurili’ na svijet ne znajući da ih u prvim danima čeka nevjerojatna borba. Zajedno s njima bore se i njihovi roditelji koji za svoju hrabrost zaslužuju veliku podršku, pomoć i razumijevanje. I palac gore.
NK Rudeš čvrsto je stao uz projekt i Udrugu Palčić kako bi se obilježio njihov dan.
U cijelomu svijetu jedno od desetero djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj je to više od 2600 djece godišnje odnosno sedmero svakoga dana. Budući da se rađaju nedovoljno razvijena, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje vodeći je uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine zbog prijevremenog rođenja u svijetu umire milijun djece.
Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina udruga ove vrste na području Hrvatske – Klub roditelja nedonoščadi ‘Palčići’. Osim toga, Udruga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira projekte koji izravno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoji u što većoj mjeri informirati javnost o ovoj temi.
Jedna od prilika da hrvatska javnost sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama s kojima se susreću oni i njihovi roditelji jest obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece.
Naime, 17. studenoga širom svijeta organiziraju se aktivnosti kojima je cilj podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja, a Udruga ‘Palčići’ to čini, osim navedenoga dana, i tijekom cijeloga mjeseca studenog.
NK Rudeš se sa zadovoljstvom odazvao i ovoj akciji te pozivamo sve da u studenome nošenjem ljubičaste boje podignu palac za Palčiće jer oni i njihovi roditelji to zaslužuju.
Na ovaj ćemo način svi zajedno iskazati podršku prijevremeno rođenoj djeci i njihovim roditeljima.

 

All contents © copyright Nogometni klub Rudeš. All rights reserved.