VijestiRUDEŠ ZA OSNIVANJE UDRUGE PRVOLIGAŠA:”UDRUGA BI BRANILA INTERESE SVIH ČLANOVA DOMAĆE NOGOMETNE ELITE!”

22. prosinca 2023.
https://nk-rudes.hr/inc/uploads/2023/12/WhatsApp-Image-2023-12-22-at-13.22.22-1280x779.jpeg

U zimskoj stanci od utakmica Hrvatske nogometne lige, Hajduk je na Poljudu održao Glavnu skupštinu kluba. Pričajući o planovima za 2024. godinu, predsjednik Uprave Hajduka, Lukša Jakobušić dodirnuo se odnosa s HNS-om, odnosno teme Udruge prvoligaša.

– Kod HNS-a ključ je Udruga prvoligaša. To zagovaramo, nije to tajna. Treba nam još pet klubova. Ali činjenica je da mi možemo i bez Udruge. Hajduk može i bez nje, ali cijela HNL i drugi klubovi ne mogu i to nas dijelom koči. Ako je drugi klubovi ne žele znači da su zadovoljni trenutnim stanjem – rekao je Jakobušić.

NK Rudeš slaže se sa Splićanima i čvrsto stoji uz ponovno osnivanje Udruge.

– Shodno tome da se HNS vodi sloganom “Svi smo mi obitelj”, isto tako bi trebali podržati projekt kojemu je zadaća zaštita interesa domaćih klubova. Konačan rezultat bio bi povećanje prihoda klubova radi stvaranja veće konkurentnosti, a samim time i poboljšanja kvalitete Prve HNL i hrvatskog nogometa u cjelini – rekao je predsjednik kluba Josip Šimunić.

Udruga prvoligaša branila bi interese svih članove domaće nogometne elite. Funkcionirala bi s neovisnim vodstvom kao što je to slučaj i u razvijenim europskim ligama. Tako bi Hrvatska nogometna liga postala punopravna članica europskog udruženja profesionalnih liga European leagues.

Dio govora Jakobušić je posvetio i zakonu po kojem dio od jedan posto od transfera ide županijskim savezima, a bilo je riječi i o HNS-u.

– Zašto su to izglasali? Zato što mogu! Mogli su i deset posto! Mogli su to dati i od svojih nagrada. Nitko nam nije kriv, klubovi su sami krivi. Da imamo Udrugu, onda bi bilo drugačije.

Nakon 13 godina postojanja, Udruga profesionalnih klubova Prve HNL prestala je raditi 24. ožujka 2014. godine. Hrvatski prvoligaški nogomet tada je vraćen pod izravan nadzor HNS-a. Udruga je bila osnovana 2001. godine s ciljem da se prvoligašima pomogne u kontroli njihovog natjecanja, a činili su je svi nogometni klubovi koji sudjeluju u Prvoj ligi. Njihovo djelovanje je podrazumijevalo prodaju TV i marketing prava kao izvor financiranja, provođenje natjecanja, predlaganja propozicija natjecanja i sl.

All contents © copyright Nogometni klub Rudeš. All rights reserved.